Arkkitehtuurin historia ja tunnetuimmat luomukset

Aina siitä lähtien kun ihminen tajusi kaipaavansa suojaa, alkoi arkkitehtuuri kehittyä. Ihmishistoria aikana arkkitehtuuri on tuottanut lukemattomia suurenmoisia, kauniita ja taidokkaasti suunniteltuja rakennuksia ja monumentteja, joissa yhdistyvät uskomattomalla tavalla tiede ja taide. Jokainen aikakausi on tuonut mukanaan yhden tai useampia arkkitehtuurin helmiä, jotka ovat jääneet ihmisten mieliin esimerkiksi kokonsa, rakennustyylinsä tai siinä käytettyjen materiaalien tai koristusten vuoksi. Oli arkkitehdin tavoitteena sitten luoda uskonnollisiin menoihin tai kaupalliseen tarkoitukseen rakennus, ei sillä ole loppujen lopuksi väliä, sillä rakennuksen esteettinen vaikuttavuus on joka tapauksessa olemassa.16760266187_6d7055f3ea_b

Seuraavaksi esitellään muutamia arkkitehtuurin onnistuneimpia projekteja, joista monet ovat ihmisille tuttuja ympäri maailmaa ja ovat saattaneet nousta jopa ikonin asemaan.

  • Parthenon, Ateena. Kaikkein kuuluisin ja parhaiten säilynyt temppeli muinaisen Kreikan ajoilta on Parthenon, joka on vaikuttanut suunnattomasti arkkitehtuuriin, taiteeseen ja estetiikkaan länsimaailmassa. Parthenos rakennettiin jo 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua kunnioittamaan jumalatar Athena Parthenosta. Rakennuksen sisältä löytyneitä veistoksia pidetään eräinä klassisen kreikkalaisen taiteen upeimmista esimerkeistä.
  • Sydneyn oopperatalo on yksi kaikkein kuuluisimmista oopperataloista maailmassa, ja siitä on kiittäminen rakennuksen upeaa arkkitehtuuria. Vastaavana arkkitehtina toimi tanskalainen arkkitehti Jörn Utzon, joka toteutti rakennuksessa hyvin modernin näkemyksen. Sydneyn oopperatalo avattiin vuonna 1973.
  • Burj al Arab on maailman neljänneksi korkein hotelli ja yksi kaikkein ylellisimmistä majoituspaikoista maailmassa. Se ulottuu 321 metrin korkeuteen ja edustaa monellakin tapaa nykyajan rakennustaiteen ja -tieteen edistyksellisyyttä. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Tom Wright ja sen muoto tapailee purjeveneen purjeen muotokieltä.
  • Pyhän Pietarin kirkko, Vatikaani. Tämä on kenties kaikkein kuuluisin katolinen kirkko koko maailmassa ja sen suunnittelijoina toimivat Michelangelo, Donato Bramante, Carlo Maderno sekä Gianlorenzo Bernini. Renessanssin ajan arkkitehtuurissa tätä pidetään kaikkein arvostetuimpana rakennuksena.
  • Empire State Building, New York. Tuskin kukaan käy New Yorkissa ja jättää näkemättä Empire State Buildingiä, joka on noussut kaupungin symboliksi yhdeksi sen korkeimmista rakennuksista 103 kerroksellaan. Tämän 381 metriä korkean pilvenpiirtäjän suunnitteli Willian F. Lamb ja sen rakennustyöt saatiin valmiiksi 1931. Aikoinaan se oli yksi maailman korkeimmista rakennuksista.