Eero Järnefeltistä Juha Suomiseen – suomalaisia taiteilijoita

Suomesta on kautta aikain noussut esille todella upeita ja lahjakkaita taiteilijoita monilla taiteen eri saroilla. Kenties tunnetuimpiin taiteilijoihin kansainvälisellä mittapuulla lukeutuvat esimerkiksi Akseli Gallen-Kallela, joka loi eräät rakastetuimmista kansallisista taideteoksistamme 1800-luvun loppupuolella. Gallen-Kallelan ominta tyylisuuntaa olivat kansallisromantiikan ohella realismi ja symbolismi ja hänen tunnetuimpia teoksia lienevät Sammon puolustus sekä Lemminkäisen äiti. Toinen tunnettu taiteilija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja oli samoihin aikoihin elänyt Albert Edelfelt, joka ei niinkään pyrkinyt uudistamaan taidetta vaan keskittyi menestymiseen turvallisesti keskitietä kulkien. Lisäksi tunnetaan hyvin taidemaalari nimeltä Eero Järnefelt, joka maalasi mahtavia maisemia Kolista sekä muotokuvat monista sen ajan merkkihenkilöistä. Yksi tunnetuimmista Järnefeltin maalauksista on nimeltään Raatajat rahanalaiset.

Pekka_HalonenPekka Halonen kunnostautui erityisesti suomalaista luontoa leimaavista lumisista maisemista ja häntä pidetäänkin yhtenä kansallisromanttisen taiteen uranuurtajista. Halosen sanotaan saaneen vaikutteita japanilaiselle maalaustaiteelle ominaisista puupiirroksista sekä tietenkin opettajaltaan Paul Gauguinilta, jolta hän sai oppia Ranskassa opiskellessaan.

Taidemaalareista mainittakoon vielä kaksi hiukan myöhemmin vaikuttanutta suomalaista lahjakkuutta, joita ovat Helene Schjerfbeck sekä Hugo Simberg. Schjerfbeckin tyyli oli modernistinen ja taideteoksiin kuului realismia henkiviä ulkoilmamaalauksia ja asetelmia sekä pelkistetympää tyyliä edustavia kuvauksia henkilöistä. Eräs hänen tunnetuimmista teoksistaan on nimeltään Tanssikengät. Simberg puolestaan luetaan yhdeksi suomalaisen symbolismin ykköstaiteilijoista. Simbergin taide herätti kovasti keskustelua, sillä hän maalasi aikaansa nähden rohkeasti esimerkiksi kuolemaan liittyviä aiheita ja paholaisia. Toisaalta kontrastina Simberg kokeili myös realismia useassa eri teoksessaan, josta yksi tunnetuimmista on maalaus nimeltä Täti. Kenties tunnetuin Simbergin teoksista on suomalaisille kuitenkin Haavoittunut enkeli.

Entäpä sitten nykyään? Suomalainen taide elää ja voi hyvin, ja siitä pitävät huolen joukko lahjakkaita ja taidetta rakastavia taiteilijoita. Kenties taidokkaimpia ja tunnetuimpia suomalaisia nykytaiteilijoita ovat esimerkiksi Juha Suominen, Nanna Susi, Sampsa Sarparanta, Juhani Palmu, Alvar Gullichsen, Ola Kolehmainen, Hannu Palosuo, Marjatta Tapiola, Marika Mäkelä, Leena Nio, Hannu Väisänen, Anna Tuori, Maiju Tirri sekä Lauri Laine. Mikäli et vielä heidän tuotantoon ole tutustunut, kannattaa käydä tutustumassa, sillä joukosta voi löytyä todella vaikuttavia suomalaisia helmiä.