Kuinka voi kehittyä paremmaksi piirtäjäksi?

Piirtämistaitojen parantaminen on mahdollista, kun asiaan paneutuu ja keskittyy tosissaan. Harjoittelun ja itsensä äärirajoille haastamisen myötä on mahdollista kehittyä yhä paremmaksi piirtäjäksi. Kannattaa uskaltaa olla rohkea ja kokeilla taiteessa myös sellaisia asioita, jotka eivät ole aiemmin käyneet mielessä tai jotka eivät välttämättä edes aluksi tunnu ollenkaan omalta tyyliltä. Piirustustaitojen parantaminen lähtee liikkeelle aivan perusasioista kuten siitä, kuinka kynää pidetään kädessä ja esimerkiksi varjostustekniikoihin asti. Joka ikinen päivä harjoittelemalla voi vähitellen kehittyä yhä taidokkaammaksi.

02_mozaikPiirustuksen perustekniikoita on syytä harjoitella ahkerasti. Suurin osa tästä on varmuuden lisäämistä kynän käyttämisessä. Harjoittele ääriviivoja ja muotojen hahmottelua. Mallina voi toimia oikeastaan mikä tahansa esine, maisema tai hahmo aina pöydällä nököttävästä kahvikupista puun katveessa lentelevään lintuun tai piirustuskurssilla patsastelevaan alastonmalliin. Monet piirtämistä harjoittelevat piirtävät jatkuvasti kaikkea, mitä ympärillään havaitsevat. Oli kyse sitten kokeneesta ja harjaantuneesta taiteilijasta tai vasta piirtämistä aloittelevasta taiteilijanalusta, on aivan perustaitojen harjoitteleminen todella tärkeää. Hahmottele piirustusvihkoon kaikkea, mitä ympäristössä havaitset. Kiinnitä huomiota näkemiisi muotoihin sekä valoon ja varjoihin.

Mittasuhteet ovat tärkeitä piirtämisessä. Oikeiden mittasuhteiden luomisessa voi käyttää avuksi esimerkiksi kynää mittausvälineenä. Jos nostat kynäsi kohti pöydällä seisovaa kahvimukia ja havaitset mukin olevan noin kolme neljäsosaa kynän pituudesta sen ollessa pystyasennossa ja mukin leveyden olevan hiukan alle kolme neljäsosaa kynästä sen ollessa vaaka-asennossa, voi tätä havaintoa käyttää hyödykseen kun mukia alkaa luonnostella paperille. Kun pystysuuntaiset viivat hahmottelee paperille, voi kynän avulla tarkistaa, että etäisyys on oikeassa suhteessa piirretty kun mukin poikittaiset viivat lisätään paperille.

Tutustu kuuluisten ja itseäsi puhuttelevien piirtäjien ja muiden taitelijoiden töihin. Perehdy erilaisiin tekniikoihin, tyyleihin ja muihin ideoihin, jotka ovat olleet tärkeitä näiden taiteilijoiden töissä. Niistä voi ammentaa paljon uusia ideoita ja lähestymistapoja, joita voi soveltaa myös omassa piirtämisessä. Kiinnitä huomiota siihen, kuinka piirtämisessä huomioidaan perspektiivit, anatomia ja värit. Muista kuitenkin myös se, että jokainen piirtää omalla tavallaan ja tyylillään. Itselle kehittyy harjoittelun myötä oma, persoonallinen tyyli, joka vahvistuu käsi kädessä piirustustaitojen kanssa.