Maalausten historia ulottuu jopa 40 000 vuoden päähän

Maalaamisen historia juontaa juurensa aina niihin hetkiin, kun luotiin kaikkien aikojen ensimmäiset kuvat. Vanhimmat tunnetut maalaukset ovat peräti 40 000 vuotta vanhoja ja niiden tekijöiksi arvellaan luultavasti Neanderthaleja. Ranskalaisesta Chauvet’n luolasta löytyy noin 32 000 vuotta vanhoja maalauksia, jotka on tehty punaisella okralla ja mustalla pigmentillä ja joissa esiintyy hevosia, sarvikuonoja, leijonia, mammutteja, puhveleita ja metsästäviä ihmisiä keihäineen. Luolamaalauksia löytyy kaikkialta aina Intiaa, Kiinaa, Australiaa ja Espanjaa myöten. Suomestakin löytyy hieman myöhemmin tehtyjä maalauksia luonnosta.

images (5)Jokainen suuri ja pieni taiteilija on sen jälkeen osaltaan kantanut kortensa kekoon taiteen historiassa ja usein taitelijat ovat ammentaneet maalauksissaan vaikutuksia edeltäjiltään. Maalauksista voidaan nauttia jo yksinomaan niiden kauneuden vuoksi. Niiden linjat, muodot, värit ja sommittelu saattavat puhutella aistejamme ja tehdä sisimmässämme vaikutuksen. Vieläkin enemmän maalauksista pystyy kuitenkin nauttimaan, kun ymmärtää taiteen ja erityisesti maalaustaiteen historiaa sekä kyseisen teoksen luomiseen johtaneita olosuhteita.

Maalaus kuvaa aina jotakin. Se voi kuvata taitelijan näkemystä jostain tilanteesta tai henkilöstä. Lisäksi se kuvaa taiteilijan tunteita ja näkemyksiä taidemaalauksesta itsestään. Jos taiteilija haluaa esimerkiksi maalata kuvan Romuluksesta ja Remuksesta, ei kyseessä tietenkään ole ensimmäinen kerta, kun parivaljakko maalataan. Katsoja ei todennäköisesti tule oppimaan yhtään mitään uutta tästäkään taideteoksesta, mutta taiteilijat haluavat silti maalata kaksi suden kasvattamaa poikaa yhä uudelleen ja uudelleen. Miksi? Vastaus piilee siinä, että taiteilijoilla on jokin näkemys, jonka he haluavat siirtää maalaukseen. He haluavat tuoda maalaukseen oman tyylinsä ja näkemyksensä siitä, millainen kyseinen tapahtuma olisi voinut olla.

Monet tekijät ovat vaikuttaneet maalausten historiaan. Suuressa roolissa ovat olleet maantieteellinen sijainti, uskonto, kulttuurille ominaiset piirteet, erilaiset tapahtumat historiassa, uusien työvälineiden ja materiaalien kehittyminen ja niin edelleen. Nämä kaikki ovat auttaneet aikojen saatossa taidemaalareita muotoilemaan omia visioitaan. Läpi historia ovat taidemaalaukset heijastaneet muuttuvaa maailmaa ja sitä, kuinka siihen on eri aikakausina suhtauduttu. Toisinaan taidemaalaukset toimivat parhaimpana mahdollisena kuvauksena eri aikakausien elämästä, ajatuksista ja tyyleistä. Ne kertovat joskus enemmän kuin mikään kirjoitettu teksti.