Salvador Dali – yksi lahjakkaimmista taiteen uranuurtajista

Espanjalainen taidemaalari Salvador Dali on vielä tänäkin päivänä yksi ristiriitaisimmista ja mielipiteitä herättävistä taiteilijoista 1900-luvulla. Dali oli kaikesta huolimatta suurenmoinen taiteilija ja show-mies, ja tämä yhdistelmä sai aikaan suuren menestyksen. Vuonna 1904 syntyneen taiteilijan töistä suurin osa oli maalauksia ja veistoksia, mutta tämän lisäksi mies työskenteli graafisena taiteilijana ja suunnittelijana. Dali kuvitti kirjoja ja suunnitteli jopa koruja. Urallaan Dali kokeili mielellään erilaisia taiteen muotoja ja kokeili myös aivan uudenlaisia tekniikoita pyrkiessään ilmaisemaan itseään taiteen keinoin.

Dali_Allan_WarrenUransa aikana taiteilija keskittyi sekä kubismiin että futurismiin aina vuoteen 1929 saakka, jolloin hän liittyi surrealistisen taiteilijoiden joukkoon. Dali tunnetaan surrealismistaan, ja tämä teema jatkui läpi monien hänen maalausten ja taideteosten. Suurimmassa osassa hänen teoksiaan nähdään eräänlainen unenomainen asetelma, joka tuo mieleen hallusinaatioista tulevat näyt. Dalin teoksista näkee, ettei niissä yritettykään tavoitella todentuntuisuutta, vaan nimenomaan muuttaa maailmaa aivan omanlaisekseen – sellaiseksi kuin hän sen unissaan ja mielikuvituksessaan kulloinkin sattui näkemään.

Uransa aikana taiteilija keskittyi sekä kubismiin että futurismiin aina vuoteen 1929 saakka, jolloin hän liittyi surrealistisen taiteilijoiden joukkoon. Dalin tunnetuimpia teoksia ovat muun muassa Muiston pysyvyys vuodelta 1931, jossa esiintyy pehmeitä, sulavia taskukelloja. Toinen mestariteos Pehmeä sommitelma keitettyjen papujen kera: Ennakkoaavistus sisällissodasta vuodelta 1936, jossa taiteilija on kuvannut Espanjan sisällissodan runtelemaa maisemaa. Kolmas merkittävä teos on nimeltään Ilmestys hiekkarannalla: kasvot ja hedelmävati, jonka Dali maalasi vuonna 1938. Siinä esiintyy ruskeita päärynöitä sekä optisessa illuusiossa esille tulevat ihmisen kasvot. Yksi shokeeraavimmista maalauksista on Dalin myöhempää tuotantoa vuodelta 1951 ja se tunnetaan nimellä San Juan de la Cruzin Kristus. Tässä teoksessa näkyy Dalin näkemys ristiinnaulituksi tulemisesta ja tämä on teos, joka on piirtynyt monen silmien verkkokalvoille sitten sen näkemisen.

Dalin maalauksista on tehtailtu ahkerasti väärennöksiä – luultavasti enemmän kuin kenenkään muun taiteilijan teoksista. Dali suhtautui asiaan mielenkiintoisesti, sillä hän nautti siitä ja jopa kehotti väärentäjiä jatkamaan työtään. Tällä on myös kääntöpuolensa, sillä juuri tästä johtuen monet taidegalleriat ovat päättäneet olla ottamatta Dalin teoksia kokoelmiinsa.